• Δευ - Κυρ από 8.00 πμ με 8.00 μμ
  • Αθήνα, Νότια προάστεια

Κοινή μύγα (Musca domestica)

Η οικιακή μύγα μπορεί να φέρει πάνω της 1,5 εκατ. μικροοργανισμούς περίπου. Μερικά είδη μικροοργανισμών που μεταφέρει είναι τα εξής: σαλμονέλα, διάφορα εντεροβακτηρίδια, υιός της πολιομυελίτιδας, ηπατίτιδας, παθογόνα εντερικά πρωτόζωα.

  1. Έχει 5 με 8mm μήκος σώματος.
  2. Γεννάει 120 με 150 αυγά κάθε φορά.
  3. Τα αυγά τα τοποθετούν σε κάθε είδους οργανική ουσία σε αποσύνθεση.
  4. Τα αυγά εκκολάπτονται σε 8 ώρες έως 3 ημέρες.
  5. Μια προνύμφη για να γίνει νύμφη χρειάζεται 3-60 ημέρες.

Γεύονται με την βοήθεια των ποδιών τους που είναι 10 εκατομμύρια πιο ευαίσθητα στη ζάχαρη σε σχέση με την ανθρώπινη γλώσσα.

Προσελκύονται από τρόφιμα που δεν είναι προφυλαγμένα ή από οργανικά υγρά απόβλητα.

Δεν έχουν δόντια ή κεντρί αλλά ένα όργανο στην κεφαλή που χρησιμοποιούν σαν σφουγγάρι και ρουφάνε.

Τρώνε μόνο υγρά αλλά μπορούν να μετατρέψουν κάτι στερεό σε υγρό. Αυτό το κάνουν φτύνοντας ή χρησιμοποιώντας ένα είδος εμετού.

Έχει βρεθεί ότι μπορούν να μεταφέρουν τουλάχιστον 100 διαφορετικά είδη βακτηρίων.

Μικρή οικιακή μύγα
(Fannia canicularis) 

Έχει 4 έως 6mm μήκος σώματος.Τα αυγά της εκκολάπτονται σε 24 ώρες. Σε αντίθεση με τις άλλες μύγες δεν προσελκύονται από το υπεριώδες φως.

Κρεατόμυγα
(Calliphora vomitoria) 

Φτάνει τα 6 έως 12mm μήκος σώματος. Έχει το χαρακτηριστικό μπλε μεταλλικό χρώμα. Είναι το σύνηθες παράσιτο νεκρών τρωκτικών και πτηνών.

Δροσόφιλα ή  Μύγα φρούτων
(Drosophila melanogaster) 

Φτάνει τα 3mm μήκος σώματος. Συνήθως αιωρείται. Αναπαράγεται και σε ακάθαρτες αποχετεύσεις και εργαλεία καθαρισμού. Ζουν 8 έως 10 ημέρες και το θηλυκό γεννάει περίπου 500 αυγά.

Αλογόμυγα ή Ντάβανος
(Οικογένεια Tabanidae)  

Φτάνει 25mm μέγιστο μήκος σώματος. Έχει μέρη στο στόμα που λειτουργούν σαν μικρά μαχαίρια.Το νερό ή το βρεγμένο έδαφος είναι ιδανικό για να γεννήσει.Τα αρσενικά τρέφονται με γύρη και νέκταρ.

Chrysopidae
(Chrysoperda carnea)  

Φτάνουν τα 12 με 20mm μήκος σώματος.Τρώνε σταφίδες ρουφώντας τα σωματικά υγρά τους.Χρησιμοποιούνται σε προγράμματα βιολογικής γεωργίας.

Μυγάκια των φρεατίων
(Psychoda Alternata)

Αν και εντομολογικά ανήκουν στην υποοικογένεια των, οι περισσότεροι άνθρωποι τα αναφέρουν ως ?μυγάκια?. Το σώμα τους και τα φτερά τους είναι τριχωτά. Το χρώμα τους είναι υποκίτρινο έως καφέ γκρι, ανάλογα με το είδος.

Πρόληψη:

Υγιεινή - Μέτρα προστασίας

Προκειμένου να αποτραπεί η είσοδός τους στο χώρο, θα πρέπει να περιοριστεί η πρόσβασή τους μέσω χρήσης σήτας είτε με το κλείσιμο των κουφωμάτων. Επιπλέον θα πρέπει να ελεγχθούν ενδεχόμενα σημεία εισόδου τους.Διατήρηση καθαρών χώρων συλλογής σκουπιδιών, χρήση πλαστικής σακούλας, εκκαθάριση οργανικών απορριμμάτων σε καθημερινή βάση. 

Οικολογική Αντιμετώπιση

Με την χρήση ηλεκτρικών παγίδων ή παγίδων με κόλλα που προσελκύουν τα έντομα και τα θανατώνουν άμεσα. Μπορούν να τοποθετηθούν σε οροφές, αναλόγως τον χώρο. Απαγορεύεται η χρήση σε χώρους επεξεργασίας τροφίμων σε επιχειρήσεις τροφίμων. Χρήση φερομονικών παγίδων, κολλώδεις επιφάνειες ή παγίδες που περιέχουν ελκυστικά (ζάχαρη, χυμούς, κρέας)

Χημική αντιμετώπιση

Υπολειμματικοί ψεκασμοί με εντομοκτόνα σκευάσματα των επιφανειών που αναπαύονται και αναζητούν τη τροφή τους οι μύγες, αλλά και των εστιών ανάπτυξης των προνυμφών. Η χρήση χημικών εντομοκτόνων σε οικίες και επαγγελματικούς χώρους δεν εξασφαλίζει σίγουρο αποτέλεσμα και πρέπει να συνδυάζεται πάντα με την τήρηση των μέτρων υγιεινής και στους επαγγελματικούς χώρους πιθανόν και με χρήση άλλων παγίδων και συσκευών σύλληψης εντόμων. Οι μύγες είναι πολύ ανθεκτικές στα χημικά σκευάσματα κι επιπλέον καθότι ιπτάμενα έντομα είναι πιο δύσκολο να έρθουν σε επαφή με μία ψεκασμένη επιφάνεια συγκριτικά με τα βαδιστικά έντομα. Η εφαρμογή απεντόμωσης θα πρέπει να γίνει από κατάλληλα εκπαιδευμένο τεχνικό προσωπικό που γνωρίζει τα κρίσιμα σημεία ελέγχου των παρασίτων.

Σε εσωτερικούς χώρους εφαρμόζουμε το κατάλληλο εντομοκτόνο με επίχρισμα ( επάλειψη με πινέλο) σε διάφορες επιφάνειες ή με την μέθοδο του πυκνού ψεκασμού. Οι μέθοδοι αυτοί είναι κατάλληλες για χώρους υγειονομικής σημασίας όπως βιομηχανίες τροφίμων, εστιατόρια, ξενοδοχεία, νοσοκομεία, δημόσιους και οικιακούς χώρους.



ΕΧΕΤΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΜΙΚΡΟΒΙΑ / ΠΑΡΑΣΙΤΑ; ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ΑΜΕΣΑ