• Δευ - Κυρ από 8.00 πμ με 8.00 μμ
  • Αθήνα, Νότια προάστεια

Βασικές γνώσεις για τα ακάρεα και τη οικιακή σκόνη

Τα ακάρεα της σκόνης έχουν τρία στάδια ανάπτυξης ωό, νύμφη, ακμαίο. Ο βιολογικός τους κύκλος διαρκεί μερικούς μήνες και εξαρτάται από την θερμοκρασία και υγρασία του χώρου. Aυτοί οι μικροσκοπικοί οκτάποδοι οργανισμοί έχουν μήκος 1/3 mm και τρέφονται με νεκρά ανθρώπινα κύτταρα και την πιτυρίδα που απορρίπτει το σώμα μας, ενώ η σκόνη του σπιτιού είναι το ιδανικό περιβάλλον για τη διαβίωσή τους.

Βασικά συμπτώματα που παρατηρούνται από τα ακάρεα σκόνης είναι έντονος κνησμός, δερματικά εξανθήματα, δύσπνοια, βήχας, φτάρνισμα. Τα ακάρεα ζουν κυρίως στα στρώματα, στα χαλιά, στις ταπετσαρίες επίπλων και ευδοκιμούν σε υγρές και θερμές συνθήκες. Τρέφονται από τα επιθήλια (λέπια και τρίχες) της ανθρώπινης επιδερμίδας και των ζώων που καθημερινά αποπίπτουν από την επιφάνεια του σώματος. Τα απορρίμματα των ακάρεων είναι η κυριότερη ουσία που βρίσκεται στη σκόνη σπιτιού και προκαλεί την αλλεργική αντίδραση. Κάθε άκαρι παράγει 20 κομμάτια τέτοιων απορριμμάτων τη μέρα τα οποία συνεχίζουν να προκαλούν αλλεργικά συμπτώματα ακόμα και μετά το θάνατο των ακάρεων.

Αντιμετώπιση

Ως προληπτικός και οικολογικός τρόπος αντιμετώπισης, μπορεί να εφαρμοστεί η μείωση της υψηλής υγρασίας των χώρων, που δημιουργούν ανάπτυξη μυκητών, η θέρμανση και ο καλός αερισμός των χώρων. 

Η μέθοδος υπολοιματικού ψεκασμού με φιλικά προς το περιβάλλον σκευάσματα μπορεί να επιφέρει πολύ καλά αποτελέσματα.


ΕΧΕΤΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΜΙΚΡΟΒΙΑ / ΠΑΡΑΣΙΤΑ; ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ΑΜΕΣΑ