• Δευ - Κυρ από 8.00 πμ με 8.00 μμ
  • Αθήνα, Νότια προάστεια


Πότε και πώς μπορούν να χαλαρώσουν τα μέτρα του lockdown; Είναι ένα ερώτημα που έχει απασχολήσει τους ηγέτες πολλών κρατών τους προηγούμενους μήνες. Το Ντουμπάι βγήκε από την πιο αυστηρή φάση μετά από ένα μόλις μήνα. Έχει πραγματοποιήσει έναν πολύ μεγάλο αριθμό τεστ, κι έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά τεστ κατά κεφαλήν στον κόσμο. Παράλληλα, παρά τις ανησυχίες για θέματα ιδιωτικότητας και προσωπικών δεδομένων, η χώρα υιοθέτησε πολύ νωρίς μια εφαρμογή εντοπισμού και ανίχνευσης του ιού, μέσω bluetooth. Ακόμη και στα λιμάνια υπήρχαν έλεγχοι εξ' αποστάσεως σε φορτία και καράβια. Η τεχνολογία ήταν πολύτιμος σύμμαχος σε διαφορετικούς τομείς.

Στο Ίδρυμα για το Μέλλον του Ντουμπάι, οι επιστήμονες αναπτύσσουν αναπνευστήρες, που θα μπορούν να παράγονται μαζικά, με απλό τρόπο, χωρίς μεγάλο κόστος. Ο Χαλίφα Αλκάμα είναι ο επικεφαλής των Dubai Future Labs στο Ίδρυμα για το Μέλλον του Ντουμπάι:

«Τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, όλος ο κόσμος είχε λιγότερους από 100.000 αναπνευστήρες. Ήταν σαφές ότι έπρεπε να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε. Σκεφτήκαμε ότι θα μπορούσαμε να φτιάξουμε ένα πρωτότυπο, έναν αναπνευστήρα. Στόχος μας ήταν να διασφαλίσουμε την παραγωγή ενός αναπνευστήρα που θα είναι διαθέσιμος και θα έχει όλα τα χαρακτηριστικά του πλήρους λειτουργικού αναπνευστήρα. Αυτό σημαίνει να δώσουμε στους γιατρούς τον έλεγχο που θέλουν, όσον αφορά την ποσότητα του αέρα που περνά στον ασθενή ή την πίεση που θέλουν οι ασθενείς. Ένα παιδί θέλει εντελώς άλλη πίεση από έναν ενήλικο και διαφορετική ποσότητα οξυγόνου από αυτούς τους αναπνευστήρες.

Τώρα είμαστε στη φάση της δοκιμής του πρωτότυπου. Έχουμε τέσσερα που δοκιμάζουμε αυτή τη στιγμή εσωτερικά. Στο μέλλον θέλουμε να τα παράγουμε κατά εκατοντάδες, τουλάχιστον για να υπάρχει απόθεμα και για όποιον θέλει να το εξάγει. Αυτό όμως θα γίνει μετά την πιστοποίηση του προϊόντος και τους ελέγχους τήρησης των προδιαγραφών αυτών των συσκευών από τρίτους».

Από τα πρώτα στάδια του lockdown, το Ντουμπάι χρησιμοποίησε drone για την απολύμανση των δημόσιων χώρων από τον κορονοϊό: «Δεχτήκαμε μια κλήση από την Δημοτική Αρχή του Ντουμπάι ότι θέλουν να χρησιμοποιήσουν το drone της γεωργίας για απολύμανση. Συμμετείχαμε στο πρότζεκτ. Είχαμε απόθεμα. Θέλουν να διασφαλίσουν ότι το υγρό διαχέεται παντού, εξαιτίας του ρεύματος του αέρα που κάνουν οι έλικες. Σχεδιάστηκαν με αυτόν τον τρόπο για να διαχέουν το υγρό. Η ποσότητα που βγαίνει από τα ακροφύσια ψεκασμού είναι ελεγχόμενη. Με γεμάτη δεξαμενή και την μπαταρία στο φουλ, μπορούν να πετάξουν 10 με 15 λεπτά. Και μπορούν να καλύψουν, αν δεν κάνω λάθος, 4.000 τετραγωνικά μέτρα μέσα σε μια ώρα» αναφέρει ο Πέιμαν Γιορμπάνι, διευθυντής προϊόντος στην Adacanced Media.

Μια τοπική εταιρία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ανέπτυξε μια έξυπνη πύλη, που μπορεί να πάρει τη θερμοκρασία όσων περνούν, να ανιχνεύσει αν φορούν μάσκες προσώπου και να ψεκάσει τους ανθρώπους με απολυμαντικό, που δημιουργείται με υπέρηχους. Αυτή είναι η νέα κανονικότητα, σύμφωνα με τον συνιδρυτή της εταιρίας Χουσάμ Ζαμάρ που έχει φτιάξει αυτή την πύλη απολύμανσης:

«Πολλές αλλαγές συμβαίνουν στη ζωή μας. Παλιότερα, αν θυμάστε, μπορούσαμε να καπνίσουμε στις αεροπορικές πτήσεις. Αυτή ήταν η κανονικότητα. Μετά όμως σταμάτησε. Δεν επιτρέπεται και βλέπετε τι συνέβη τώρα. Στους επόμενους 2-3 μήνες, θα δείτε ότι θα πρέπει να ελέγχουν την θερμοκρασία των ανθρώπων, αλλιώς θα δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα στο κτίριο ή στον οργανισμό».

Καθώς οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να ανοίγουν και ο κόσμος να έρχεται ξανά σε επαφή, μια σειρά από καινοτομίες σε διαφορετικούς τομείς αναλαμβάνουν να προφυλάξουν τον κόσμο από τον κορονοϊό.


ΕΧΕΤΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΜΙΚΡΟΒΙΑ / ΠΑΡΑΣΙΤΑ; ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ΑΜΕΣΑ