• Δευ - Κυρ από 8.00 πμ με 8.00 μμ
  • Αθήνα, Νότια προάστεια

“Καλημέρα κύριε Γιώργο. θα μπορούσαμε να προγραμματίσουμε μια απολύμανση;” Είναι μια φράση που ακούγεται καθημερινά από τη άλλη πλευρά της τηλεφωνικής γραμμής. Τι ακριβώς να θέλει άραγε ή κυρία ή ο κύριος που με καλεί;

Με την είσοδο του κορωνοϊού στην ζωή μας, οι έννοιες απεντόμωση και απολύμανση έγιναν ακόμα πιο δυσδιάκριτες. Αυτή η σύγχυση λοιπόν στάθηκε η αφορμή για να γράψω αυτό το άρθρο, ώστε να γίνει σαφές στον κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη πόσο διαφορετική είναι η απεντόμωση από την απολύμανση. Δεν είναι σπάνιο, ακόμα και εταιρείες απεντόμωσης να μπερδεύουν τους καταναλωτές μοιράζοντας φυλλάδια που γράψουν ότι κάνουν απολυμάνσεις, ενώ εννοούν το αντίθετο!

Διαφορές τριών σημείων

Ας δούμε λοιπόν τις διαφορές :

α) Η απεντόμωση αφορά στην καταπολέμηση κάθε είδους εντόμου, κατσαρίδες, κουνούπια, ψύλλους, κοριούς κλπ, επικίνδυνα για την δημόσια υγεία.

Η απολύμανση αφορά στην καταπολέμηση μικροοργανισμών όπως μύκητες, βακτήρια και ιοί.

β) Η απεντόμωση γίνεται με εγκεκριμένα εντομοκτόνα υγειονομικής σημασίας, κατάλληλα για εφαρμογή σε κατοικημένες περιοχές. Δεν υπάρχουν βιολογικά εντομοκτόνα όπως με ρωτάνε συχνά αρκετοί οικολόγοι.

Η απολύμανση γίνεται με απολυμαντικά, που είναι συνήθως ενώσεις χλωρίου.

γ) Η απεντόμωση έχει υπολειμματική διάρκεια. Σε κατοικίες πραγματοποιείται την Άνοιξη και το φάρμακο διαρκεί για αρκετούς μήνες μετά τον ψεκασμό.

Η απολύμανση έχει μηδενική υπολειμματική διάρκεια. Σκοτώνει μικροοργανισμούς που υπάρχουν την ώρα της εφαρμογής και δεν έχει καμία επίδραση σε νέα μόλυνση του απολυμασμένου χώρου.

Από τα παραπάνω λοιπόν φαίνεται ότι κατά κύριο λόγο στη ζωή υπάρχει η απεντόμωση. Η απολύμανση πριν τον κορονωϊό εφαρμοζόταν σε λίγες περιστάσεις όπως χειρουργεία νοσοκομείων και μέσα μαζικής μεταφοράς.

Τέλος θα ήθελα να τονίσω πως, εκτός από τους επαγγελματικούς χώρους, μπορεί καθένας από εμάς στον ιδιωτικό του χώρο να χρησιμοποιεί απολυμαντικά κοινής χρήσης και να απολυμαίνει επιφάνειες που ακουμπά όπως πόρτες πόμολα, πρίζες κουμπιά πληκτρολογίων, κλειδιά, κινητά κ.ά.


ΕΧΕΤΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΜΙΚΡΟΒΙΑ / ΠΑΡΑΣΙΤΑ; ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ΑΜΕΣΑ