• Δευ - Κυρ από 8.00 πμ με 8.00 μμ
  • Αθήνα, Νότια προάστεια

Τα τρωκτικά ανήκουν στα θηλαστικά και αποτελούν υψηλή πηγή κινδύνου για τον άνθρωπο, καθώς ευθύνονται για μεγάλο αριθμό θανάτων παγκοσμίως, μεταφέροντας σαν φορείς σοβαρές ασθένειες, όπως λεπτοσπείρωση, πανώλη, τύφο, σαλμονέλωση. Μεγάλη είναι και η ζημιά που επιφέρουν στην μόλυνση των τροφίμων, ενώ μεταφέρουν και παράσιτα, έντομα, νηματώδεις ακάρεα. Τέλος, προκαλούν μεγάλες καταστροφές σε κτίρια, αποθήκες σε ξυλεία και ηλεκτρικό εξοπλισμό, καθιστώντας επώδυνη την συμβίωσή τους με τον άνθρωπο.

Τα κυριότερα είδη που συναντώνται στην Ελλάδα, είναι οι Rattus norvegicus (Νορβηγικός Αρουραίος, ο μεγαλοεπιμυς), ο Rattus rattus (Καστανός Αρουραίος, ο μικροεπιμυς) και το οικιακό ποντύκι Mus musculus.

Ποντίκια (Mus Musculus)

Το χρώμα του ποντικιού είναι καφετί προς ανοιχτό γκρι. Το μήκος του σώματός του είναι 6-9 εκ, ενώ ζυγίζει περίπου 15 γρ. Γεννά 5-6 νεογνά, με διάρκεια κυοφορίας από 9  έψς 12 μήνες. Το θηλυκό γεννά περίπου 8 φορές μέσα στο έτος, ενώ η διάρκεια ζωής του ποντικού κυμαίνει στο ίδιο χρονικό διάστημα. Η ακτίνα δράσης του από τη φωλιά συνήθως δεν ξεπερνά τα 10 μέτρα.

Αρουραίος (Rattus rattus)

Είναι είδος που γεννά 7-10 νεογνά, 6 φορές περίπου στο έτος, με διάρκεια ζωής τους 12 μήνες. Το χρώμα του είναι καφέ, ελαφρώς μαύρο στη ράχη, και κιτρινόλευκο στην κοιλιά. Το μήκος φθάνει από 19 έως 25 εκ, ενώ το βάρος των ενηλίκων φθάνει τα 300 γρ. Κινείται σε μεγάλη ακτίνα από την φωλιά, που φτάνει τα 30 μέτρα.


ΕΧΕΤΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΜΙΚΡΟΒΙΑ / ΠΑΡΑΣΙΤΑ; ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ΑΜΕΣΑ