• Δευ - Κυρ από 8.00 πμ με 8.00 μμ
  • Αθήνα, Νότια προάστεια

Α)Χειλόποδα (Τάξη)

Τα Χειλόποδα  αλλιώς Εκατοντάποδα είναι ομοταξία των αρθροπόδων, ανήκουν στα Μυριάποδα  και διακρίνονται για τα αρθρωτά εξαρτήματά τους. Ανήκουν οι γνωστές «σαρανταποδαρούσες» (Scolopendra) • έχούν νηματοειδείς κεραίες και σώμα πεπλατυσμένο, που αποτελείται από πολυάριθμα τμήματα το καθένα από τα οποία φέρει 1 ζεύγος ποδιών . Τρέφονται με άλλα μυριάποδα, έντομα, αραχνίδια, σκουλήκια . Απαντώνται κάτω από πέτρες, φλοιούς δένδρων, μέσα στο έδαφος και μερικές φορές εντός των κατοικημένων χώρων . Ορισμένα είδη προσβάλλουν κατά καιρούς τα φυτά.

Β)Διπλόποδα (Τάξη)

Τα διπλόποδα αποτελούν μια από τις τέσσερις ομοταξίες των Μυριάποδων και ανήκουν στα αρθρόποδα. Ο αριθμός των ειδών ανέρχεται σε 8000, αν και ανακαλύπτονται συνεχώς νέα είδη. Η συνηθέστερη ονομασία που τους προσδίδεται είναι, ίουλος. Είναι υγρόφιλα και σαπροφάγα αρθρόποδα που ζουν κυρίως στη φυλλοστρωμνή και τα επιφανειακά στρώματα του εδάφους.

Ισόποδα

Τα ισόποδα ανήκουν στην τάξη Crustacea και ανήκουν στα Αρθρόποδα. Τα Ισόποδα προτιμούν υγρό και σκοτεινό περιβάλλον και θεωρούνται νυκτόβια καθώς δραστηριοποιούνται τη νύχτα. Όπως και τα Διπλόποδα , έτσι κι αυτά παρουσιάζουν τη μέγιστή τους πυκνότητα σε υγρόφυλλα δάση, με την αφθονία τους να μεταβάλλεται ανάλογα με τον τύπο του δασικού περιβάλλοντος.

Τρέφονται με νεκρό οργανικό υλικό και αποτελούν ρυθμιστές της λειτουργίας στα οικοσυστήματα που βρίσκονται, όσον αφορά την αποικοδόμηση και ανακύκλωση των θρεπτικών ουσιών. Είναι ευαίσθητα στην δράση των εντομοκτόνων.

Το σκληρό επιδερμικό περίβλημά τους απωθεί τους θηρευτές τους και δεν αποτελούν βασική τροφή για άλλες ομάδες ζώων, παρά για ένα είδος αράχνης που καταφέρνει να σπάσει το χιτινώδες περίβλημα που έχουν.


ΕΧΕΤΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΜΙΚΡΟΒΙΑ / ΠΑΡΑΣΙΤΑ; ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ΑΜΕΣΑ