• Δευ - Κυρ από 8.00 πμ με 8.00 μμ
  • Αθήνα, Νότια προάστεια

Οι αράχνες είναι μία από τις 11 τάξεις των αραχνιδίων που ανήκει στα Αρθρόποδα. Λίγα είδη είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο, όπως η ταραντούλα της οποίας το δάγκωμα πονάει αρκετά, και η μαύρη χήρα, το δηλητήριο της οποίας προκαλεί παράλυση των νεύρων και ακόμα και το θάνατο.

Οι αράχνες είναι αρπακτικά έντομα, με κύρια τροφή τα έντομα. Ο Bristowe (1941), θεωρεί τις αράχνες ¨πρώτες ανάμεσα στους εχθρούς των εντόμων, τα οποία κινδυνεύουν πολύ λιγότερο από τα πουλιά και τα άλλα εντομοφάγα ζώα¨. Ένα σημαντικό ποσοστό της διατροφής των αραχνών αποτελείται από άλλα είδη αραχνών και ο κανιβαλισμός δεν είναι σπάνιος.

Οι αράχνες, όντας σαρκοφάγες, τρέφονται κυρίως με έντομα, με άλλες αράχνες, με σαρανταποδαρούσες και άλλα μυριάποδα. Παρόλα αυτά,λίγα είδη είναι εξειδικευμένα αρπακτικά. Μερικές κυνηγούν πλησιάζοντας τη λεία που συναντούν τυχαία. Άλλες χρησιμοποιούν νήματα για να συλλάβουν το θύμα τους.

Αράχνες που χρησιμοποιούν νήμα για να συλλάβουν θήραμα, χρησιμοποιούν διάφορες τεχνικές. Οι αράχνες εδάφους κατασκευάζουν σωλήνες με επένδυση από νήμα, μερικές φορές σχηματίζουν καταπακτές, από τις οποίες βγαίνουν για να συλλαμβάνουν τα εισερχόμενα έντομα. Άλλες αράχνες που ζουν σε στοές, τοποθετούν κλωστές από μετάξι γύρω από το στόμιο του σωλήνα και εκτοξεύουν έντομα. οι δονήσεις των νημάτων ενημερώνουν την αράχνη για την παρουσία ενός θύματος. Ένας ιστός καταστρέφεται κατά τη διάρκεια της σύλληψης του θηράματος, γι` αυτό και οι περισσότερες αράχνες τον επισκευάζουν συχνά.


ΕΧΕΤΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΜΙΚΡΟΒΙΑ / ΠΑΡΑΣΙΤΑ; ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ΑΜΕΣΑ